vrijdag 19 december 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

Wat ik met Jesus Christ Superstar heb met Pasen heb ik met A Christmas Carol met kerst. Zoals u gezien heeft heb ik deel 1 van A Koefnoen Carol geplaatst onder mop van de dag. De komende dagen tot aan kerst zal ik nog deel 2&3 plaatsen. Voor wie A Christmas Carol nog niet kent komt hier het verhaal originele verhaal in het kort (in twee delen) met fragmenten van mijn favoriete musicalversie uit 1970 met Albert Finney (Scrooge) en Sir Alec Guinness (Marley).

Het verhaal begint de avond voor kerst. Ebenezer Scrooge een oude vrek is nog aan het werk samen met zijn trouwe klerk Bob Cratchit. Eens werkte Scrooge samen met Jacob Marley maar zijn partner is al jaren ‘dead as a doornail’(dood als een pier). Het kantoor is kaal en koud en de arme Bob moet schrijven bij het licht van één enkele kaars. Voor de klok van vijven komt Fred, de neef van Scrooge, binnen. Zoals elk jaar nodigt hij zijn oom uit voor het kerstdiner en net als elk jaar weigert Scrooge, die een grondige hekel aan kerst heeft, om op de uitnodiging in te gaan.
Om vijf uur mag Bob naar huis maar niet voordat Scrooge zijn ongenoegen heeft geuit over de vrije dag die het hem kost. Scrooge vindt het allemaal maar ‘humbug’ (onzin).
Ook Scrooge gaat naar huis en onderweg herinnert hij onder andere Tom Jenkins en nog een aantal mensen fijntjes aan de schulden die ze bij hem hebben en eist een flinke rente voor een paar dagen uitstel van betaling. Een aantal heren proberen bij hem een bedrag los te krijgen voor het goede doel maar natuurlijk vind Scrooge dat allemaal maar humbug.
Thuis gekomen steekt hij de sleutel in het slot en veranderd plotseling de deurklopper in het gezicht van Jacob Marley. Het gezicht verdwijnt weer en ontlokt het woord wat op Scrooge zijn lippen bestorven lijkt te liggen ‘humbug!’. Als Scrooge in zijn zeer sober ingerichte huis een kop soep eet hoort hij plotseling alle bellen in huis rinkelen en komt de geest van Marley, zijn vroegere compagnon, naar binnen. Eerst gelooft Ebenezer zijn ogen niet, ook dit is wat hem betreft allemaal humbug. Maar Marley weet hem met veel herrie te overtuigen van zijn echtheid. Marley zeult een ketting met zich mee die hij schakel voor schakel gemaakt heeft gedurende zijn (slechte)leven. Marley verteld Scrooge dat de ketting van Scrooge even lang was 7 kerstmissen geleden. Marley kondigt het bezoek aan van drie geesten.(zie filmpje)

 

De eerste geest is de geest van het kerstverleden. De geest neemt Scrooge mee naar zijn eigen eenzame jeugd maar ook naar de leuke tijd die hij heeft gehad als stagiair bij de familie Fezziwig.(zie filmpje) Ook laat ze zijn verloofde zien en hoe gelukkig ze samen waren totdat Ebenezer geld belangrijker begon te vinden en zij hem verliet.

 

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)