zaterdag 10 januari 2009 Er zijn 15 reacties deze week Blog

Vandaag even geen winterfoto’s maar winterkost. Overigens was ik niet van plan alleen het recept te plaatsen op de traditionele manier. Ik heb dit gerecht van de week zelf gemaakt en dus kan ik het voorzien van mijn ervaringen en tips. Het gaat in dit geval om een jachtschotel. Past prima in het jaargetijde dacht ik en dus ging ik van de week aan de slag. Dat wil zeggen na natuurlijk eerst de boodschappen in huis gehaald te hebben, want zonder ingrediënten wordt het lastig koken.{#knipoog}

Sommigen onder jullie zullen misschien geschrokken denken: “Ze is toch niet op één van die wandelingen van de laatste dagen op jacht gegaan om die jachtschotel te kunnen voorzien van vers wild?” Die lezers kan ik meteen geruststellen, er komt aan dit gerecht geen wild te pas. Het recept komt overigens uit het AD waar ik het een paar weken geleden las. De laatste tijd ben ik weer volop aan het experimenteren met nieuwe gerechten. Op een gegeven moment bleef ik steeds maar dezelfde maaltijden op tafel zetten en dat ging behoorlijk vervelen. Niet alleen qua eten maar ook qua bereiding werd het behoorlijk saai. Dus ben ik op het moment constant met haviksogen aan het rond kijken of ik niet een leuk recept zie. Als het ook nog eens gemakkelijk en snel te maken is, is dat natuurlijk mooi meegenomen want dan houd ik meer tijd over om ‘te spijbelen’ en foto’s te maken.

Terug naar het recept.
Eerst maar even de ingrediënten (voor 4 personen):
250 gram champignons in plakjes
200 gram wortelreepjes
3 uien in ringen
4 Jonagold of Elstar appels
boter
snufje gemalen kruidnagel
2tl paprikapoeder
Versgemalen peper
400 gram rundergehakt
600 gram voorgekookte aardappelschijfjes
2 dl crème fraîche
1dl vleesfond of jus
100 gram geraspte belegen kaas
paneermeel

 

Dit is de officiële lijst, ik heb hem aangepast. Toen ik boodschappen aan het doen was kwam ik op het briljante idee, al zeg ik het zelf, om me een hoop werk te besparen door een hutspot pakket van 500 gram te kopen. Geen gehuil {#cry} bij het snijden van uien! Kant en klaar gesneden uien en wortels! Oké, geen uienringen maar dat zal qua smaak weinig verschil maken dacht ik.

Wat moest ik volgens het recept doen. Om te beginnen moest de oven worden voorverwarmt op 200 graden, daarna moesten de appels geschild worden, ontklokhuist, en in plakken gesneden. In een grote pan moest vervolgens het gehakt rul gebakken worden waarna de uien, de champignons, wortelen en de aardappelen nog even meegebakken moesten worden. Helemaal heb ik het recept tot op dit punt (weer) niet gevolgd het leek mij handiger, lees sneller, om het gehakt vast in de pan te gooien en onderwijl de appels voor te bereiden. Het werkte prima op die manier dus dat doe ik de volgende keer gewoon weer!

Het gehakt mengsel smaakt op dit punt nog nergens naar en dus moeten de kruiden worden toegevoegd. Ook hier ben ik afgeweken van het recept, deze keer kon ik niet anders, omdat ik nergens gemalen kruidnagel kon vinden. Als alternatief heb ik drie hele kruidnagelen aan de gehakt mix toegevoegd. Veel leuker ook want wij doen altijd een spelletje “Wie een kruidnagel heeft krijgt…” en wie er drie heeft verdient de bonus! De prijs is trouwens een zogenaamde, niet bestaande. Een beetje kinderachtig is het wel maar we hebben altijd wel veel lol!{#lol}

Volgens het recept moet nu het gehakt in de ovenschaal en daar bovenop komen dan de appelplakken. Voor nog meer smaak moet er een mix gemaakt van de fond en de crème fraîche overheen gelepeld worden en daarna moet de schaal worden geschud zodat de saus zich vermengt met het geheel. Zo staat het in het recept maar dat mengen werkt echt niet op die manier! Hoe het de bedenkster van dit recept het in vredesnaam wel gelukt is weet ik niet, maar mij lukte het zo in ieder geval niet.{#indewar} De volgende keer meng ik het gewoon door het gehakt mengsel voordat het in de ovenschaal gaat!
Tot slot strooi je over de appels een laagje geraspte kaas en paneermeel. Het gerecht is klaar om midden in de oven geschoven te worden. Na ongeveer 20 minuten als alles door en door heet is geworden en de bovenkant mooi goudbruin gegratineerd is kan het gerecht opgediend worden.

Dat is natuurlijk ook gebeurd en op de foto is te zien hoe het er uit zag. Maken is één ding maar het gezin moet het ook nog lekker vinden. Erg moeilijke eters zijn het niet maar ik kan ze ook niet alles voorschotelen. Ik wachtte dus gespannen de reacties af… Al gauw bleek dat ze het heerlijk vonden, op de niet helemaal goed vermengde fond crème fraîche saus na dan. Het gerecht zal dus zeker nog een keer op tafel komen.{#groot}

Morgen wordt het voor het voor het laatst een mooie dag met vorst hoorde ik van Erwin Krol of één van zijn collega’s dus iedereen die er nog van wil genieten moet dat dus morgen doen. Morgen ga ik rondleiden in het jachthuis maar voordat ik het jachthuis in ga hoop ik nog een mooie serie foto’s te maken!

 

About the Author

Elmar

16 Reacties

  1. hartje

    dat is grappig

    hij lijkt heel veel op onze meneer merel!

  2. Monique

    Mooie foto! Nee, bij ons nog geen sneeuw, we wachten in spanning af {#peace}

  3. ida

    Hij blijf rustig zitten meneer de merel,hier is geen sneeuw gevallen maar wel spiegeltje glad .

    liefs ida

  4. marjolijn

    ja, het ziet er mooi uit, maar wel graag van achter het glas en voor de kachel.

    het is nu wel erg koud.

  5. Mannie

    Nog geen sneeuw hier, maar wel een hele mooie foto die je daar hebt gemaakt van de merel

  6. klaproos

    hoi  elmar, een mooi gezicht vogels zó dichtbij, maar  met  mijn camera gaat dat niet echt  goed,

     

    is het mogelijk dat jij je weblog zo in kunt stellen dat  mijn naam en  weblog  etc, blijven staan, dan hoef ik die niet steeds weer in t e vullen:-))

     

    groetjes

    klaproos

  7. Hanny

    Een beetje jaloers ben ik wel. Jullie sneeuw en hier niets. Nog geen millimeter.

    Door mijn vakantie is het voederen van de vogels wat in het slop geraakt en waren er weinig vogels te zien bij terugkeer. Maar alles hangt weer. Dus hopelijk komen ze terug en krijg ik als beloning ook mevrouw of meneer merel mooi voor mijn lens.

  8. Me!

    De vogeltjes hebben het moeilijk nu. Er is dus niets op tegen om ze net nu naar je toe te lokken. Dat levert mooie plaatjes op.

  9. Aline

    Zo dat is een mooi foto van de merel…

  10. Betty

    Hoi Elmar!

    Leuk he die vogels in de tuin, ik geniet er dagelijks van!

  11. J@ntje

    hallo!!!

    hier kan ik een paar winterse daagjes zoet zijn geloof ik !

    wat een ingewikkelde site !

    ik wil alles zien, foto’s , kinderen…..breek me de bek niet open…

    park de hoge veluwe …heb ik in februari vorig jaar nog heerlijk rondgefietst en prachtige foto’s gemaakt..

    etc etc etc..

    was een fascinerende kennismaking !

    kom bij U terug !!

    ;)))

     

  12. Etje

    Goede morgen,

    hangt hier in de tuin ook vol met eten voor de vogeltjes, maar op die manier is er nu toch wat te zien. En is nu berekoud buiten dus zal zeker druk worden aan dat eten voor de vogeltjes.

    Groetjes Etje

  13. Vogelfestijn

    vogelfestijn
     
    terwijl de koolmezen een vuurtje stoken
    zitten de pimpelmezen aan de borrel
    heeft de grauwe gors een sombere dag
    en de staartmezen zijn aan ‘t labbere end

    de koekoek klokt een etmaal weg
    en de grote trap kan geen trede vinden
    de snip is vreselijk verkouden
    mevrouw kip voelt zich echt lekker

    huismussen leven steeds meer op straat
    in de roodborst is te hard geknepen
    de draaihals heeft pijn in z’n witgatje
    en de wielewaal kan de rijn niet vinden

    meneer vliegenvanger is zijn netje kwijt
    de merel noemt haar grut toos
    de kwartel draagt een gehoorapparaat
    en de struisvogel bleek een dame te zijn

    sijsjes willen niet meer gelijmd worden
    kraanvogel (nieuw leertje) lekt niet meer
    en de prieelvogel leeft heerlijk buiten
    de thermometervogel zorgt voor temperatuur

    de kepen worden ‘s winter weer omgeslagen
    en de putters zijn het waterhalen moe
    de kramsvogel werkt in ‘t ziekenhuis
    de sekretarisvogel geeft de pen door

    de beflijster is advocaat geworden
    de zanglijster: baardmannetje in de keel
    de koperwiek is druk aan ‘t poetsen
    en de buidelmees is helemaal blut

    de ringmus opent een juwelierswinkel
    zijn compagnon is de heer goudvink
    de pestvogel doet zijn naam eer aan
    een albatros ligt opgerold aan dek

    klapeksters bevolken de theaters
    de piepers moeten gesmeerd worden
    de ijsvogel duikt diepvriesvis op
    de scharrelaar knuffelt wat af

    gierzwaluwen bemesten het land
    de boerenzwaluw leeft achter de hand
    de ransuil is niet te vreten
    en de steenuil bakt klinkers

    de ruigpootuil veegt nooit z’n voeten
    en een kerkuil kan slechts galmen
    een houtduif hakt aanmaakhoutjes
    en een troep vinken zit op het touw

    heeft u iets over vogels geleerd?
    ik heb me kostelijk geamuseerd!!!
    © Coosje Vlaardingerbroek

    Heerlijk hé, zo’n tuin vol vogelvoeder waar al die mooie vogels op afkomen?

  14. Hermien

    Ik kom even een tegenbezoekje brengen. Leuke log, je hebt er een vaste klant bij! Ook erg leuk vrijwilligerswerk wat je doet bij het KM!!

  15. f r e d

    meneer merel??? rammelt ie dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)