woensdag 27 augustus 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

In het komende voorjaar hopen we een stukje (3 meter) aan ons huis te bouwen. Op dit moment stap je vanuit de woonkamer op het terras en vlak achter dat terras ligt een vijver. U begrijpt dat dat zou betekenen dat we na de verbouwing gelijk vanuit het huis zo de vijver in zouden stappen. Nu ben ik wel een water liefhebber maar om nu steeds een duik te moeten nemen of schaatsen onder te moeten binden om in de tuin te komen…. Met andere woorden de vijver moest gedempt worden. Maar zoals gezegd we houden van water en zeker van vijvers dus kon het niet anders, er moest een nieuwe vijver gemaakt worden. Mij man is hier intussen al maanden mee bezig.

Eerst moest natuurlijk de plaats worden bepaald en de afmetingen. Daarna kwam het betere graaf werk, veel graaf werk want de vijver moest mooi groot worden. Maar er moest ook met beleid gegraven worden want we wilden er graag verschillende terrassen in hebben zo dat we er waterplanten ik konden plaatsen op verschillende dieptes. Na menig zweet druppel is dat goed gelukt.

Aan de kopsekant van de vijver wilden we een waterval maken en daarvoor moest een muurtje worden gebouwd. Dat betekende dat er eerst een fundering moest worden gelegd. Weer graven dus en vervolgens volstorten met beton en her en der voor de zekerheid wat bewapening. Het muurtje krijgt overigens twee functies. Aan de vijver kant komt zoals gezegd de waterval, aan de andere kant komt een bankje. Achter het muurtje is namelijk een grote trampoline ingegraven en dus is een bankje als hangplaats voor de jeugd daar ideaal. Bovendien kan het filter van de vijver mooi weggewerkt worden onder datzelfde bankje.

Na dat het muurtje was gebouwd was het tijd om de vijver te voeren eerst, ter bescherming, met worteldoek en daarna met vijverrubber. Dat rubber heeft onder andere als voordeel dat het veel rekbaarder is dan gewone vijverfolie en waardoor het ook minder snel lek raakt. Hierna kon de vijver eindelijk gevuld worden. Dat duurde in ons geval natuurlijk een eeuwigheid. We hebben twee water tappunten in onze tuin maar desondanks ging het tergend langzaam. Maar dat heeft ook zijn voordelen want je hebt daardoor tijd om hier en daar nog wat rubber verplaatsen en strak trekken. Maar eenmaal gevuld zagen we dat het de vijver prachtig zou worden. Tegenover het muurtje hadden we al een houtenbankje staan en vanaf dat bankje heb je een prachtig zicht op de vijver. Vanaf de eerste dag dat de vijver gevuld was heb ik daar zitten genieten.

Natuurlijk was de vijver qua leven nog een tijdje leeg maar eigenlijk verbasend snel was er leven te vinden in de vijver. Allerlei larfjes van allerlei soorten insecten hadden het kennelijk al gauw erg naar hun zin in de nieuwe vijver. Zelf zijn we natuurlijk ook snel een bijdrage gaan leveren aan leven in de nieuwe waterplas. Als eerste kwamen er een aantal nog mooie planten vanuit de oude vijver in te staan maar ook al snel de eerste zuurstof planten. De vijver was nog maar net gevuld toen we naar Lochem vertrokken om daar onze vakantie door te brengen. Niet al te ver van huis en dat was in dit geval zeer gunstig want Lochem heeft een giga I…tuin. Ik weet niet hoe vaak we er geweest zijn, maar ze hebben goed aan ons verdiend, want we hebben er een enorm grote collectie waterplanten gekocht.

Er zitten intussen dus allerlei planten in de vijver er mist er alleen één; de waterlelie. Een prachtige waterplant, we hadden er één in de oude vijver (zie foto links boven), maar helaas een enorme woekeraar. De helft van onze vijver werd in beslag genomen door de lelie en als we hem niet regelmatig gesnoeid hadden had hij zich ongetwijfeld de hele vijver toegeëigend. Geen waterlelie in de nieuwe vijver dus, maar wel allerlei andere leuke soorten. Wat dacht u van de eetbare Tulbachia violacea, of de Butomus umballutus (Zwanebloem) en dan hebben we nog de Watergentiaan, de Waterweegbree, de Moerasgladiool, de Rode Kafferlelie, het Snoekkruid (foto hiernaast), Moeras Kattenkruid, Moeras Lobelia en de Dotter (foto rechts). Dit is natuurlijk maar een kleine selectie er staat nog veel meer in maar als ik ze allemaal op zou gaan noemen dan wordt dit stukje een beetje saai vrees ik.

Een andere planten soort, die wij er liever niet in gezien hadden, vestigde zich ook al snel in onze nieuwe vijver. U raad het vast al dat was de alg. Al vrij snel veranderde onze vijver in een groenige erwten soep. Wel logisch als je een vijver aanlegt die voor een grootdeel van de dag in de zon ligt, maar natuurlijk niet gewenst. Het filter dat we gebruikten voor de oude vijver moest dus snel overgeplaatst worden, zodat in ieder geval de situatie niet erger zou worden. We wisten al dat hij de nieuwe vijver niet schoon zou kunnen krijgen omdat onze oude vijver kleiner was en het filter op die vijver was aangepast. Er zou dus een nieuwe filter moeten worden aangeschaft, en dat is een prijzige kwestie geworden, maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen. Intussen is dankzij het nieuwe filter de vijver weer glashelder. Tenminste dat was hij totdat… (wordt vervolgt)

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)