zaterdag 12 april 2008 Er zijn 2 reacties deze week Blog

Onder het kopje fotografie leek het me leuk om een nieuwe serie met foto’s te beginnen. Een serie foto’s van wilde bloemen met de bijbehorende namen er onder.
In mijn lagere school tijd heb ik les gehad, in zowel de 4e als de 6e klas, nu groep 6 en 8, van een leerkracht die ons graag mee de natuur in nam en daarbij feilloos alle planten die we tegen kwamen wist te benoemen. U begrijpt dat ik daar veel van geleerd heb en bovendien ik heb er een zekere minimale basiskennis van onze flora aan overgehouden.

        

Nu wist ik al gelijk dat die kennis nooit genoeg zou zijn om elke door mij gefotografeerde bloem te kunnen benoemen, maar ik ben een gelukkige bezitster van een ANWB bloemen natuurwijzer waarmee ik alle gebreken in mijn bloemen kennis hoopte te kunnen ondervangen. U begrijpt het al, niets bleek minder waar. Van de zes bloemen die ik als eerste fotografeerde kon ik er twee niet benoemen. Bij de eerste de beste bloem die ik zelf niet kon benoemen, en dus op zocht in de gids, ging het al mis, hij bleek namelijk niet in de gids te staan. Natuurlijk wilde ik dat eerst niet geloven. Ik ben al een tijdje aardig kippig aan het worden en dacht eerst nog dat het daar aan lag. Maar ook het opzetten van een goede sterke leesbril veranderde niets aan de zaak, het bloemetje stond er niet in! Wat nu? Voor het helemaal op te geven met mijn gidsje besloot ik met de andere, mij onbekende bloem, het nog eens te proberen. Maar hoe ik ook zocht hij was niet te vinden. “Het lijkt alsof er in dit gidsje alleen maar bloemen staan die behoren tot mijn basiskennis”, dacht ik. U begrijpt dat mij die gedachte zeer verheugde, er was kennelijk veel meer botanische kennis in mijn geheugen blijven hangen dan ik dacht, maar daarmee wist ik nog steeds niet hoe de bloemen heetten.

Er zat niets anders op, ik moest op zoek naar een uitgebreidere flora. Nu was ik vandaag in het Nationaal Park de Hoge Veluwe voor een vergadering en dus ging ik na afloop naar de Parkwinkel waar ik opzoek ging naar een uitgebreidere flora. Gelukkig hadden ze er één, en hoopvol reed ik naar huis terug. Thuis gekomen begon ik gelijk te zoeken, te zoeken en nog een keer te zoeken. Maar hoe ik ook zocht ook in deze flora was het eerste bloemetje niet te vinden. Maar met het tweede plantje had ik meer geluk het bleek om de Judaspenning (zie foto) te gaan, iets wat had kunnen en moeten weten. Het leverde een echt: ‘o ja natuurlijk! hoe kon ik zo stom zijn om dat niet meer te weten!’, moment op. U begrijpt dat ik baalde als de spreekwoordelijke stekker dat ik de Judaspenning niet had herkend, en dat er bovendien nog steeds één plantje was waarvan ik de naam niet wist. Met name dat laatste kon ik niet uitstaan!

Er bleef nog maar één mogelijkheid over, ik moest de stad in. Ik vond daar een geweldige flora, prachtig geïllustreerd en bestaand uit meerdere delen. Helaas was het prijskaartje minder, 250 euri! Nu ben ik tot veel bereid ten behoeve van deze site maar 250 euro werd míj zelfs te gek. Dus moest ik nog even verder zoeken, na de hele stad te zijn doorgelopen vond ik nog een andere ANWB flora met CD-rom, zou die dan uitkomst bieden? Er stonden maar liefst 1300 soorten op de CD-rom en 4000 foto’s, dat moest genoeg zijn leek me. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, het was niet genoeg. Het bloemetje stond er weer niet in!

U begrijpt ik was de wanhoop nabij! Er was nog een laatste mogelijkheid, het internet. Ik was al eerder opzoek geweest naar een online flora maar die had ik nog niet kunnen vinden. Ik had gegoogeld onder flora, maar behalve sites over de Romeinse godin en sites van bloemenzaken was er weinig te vinden. Dus besloot ik om deze keer voor een andere benadering te kiezen door een mij bekende wilde bloem te gaan googelen, en dat werkte, al gauw vond ik een online foto herbarium. Dus met de moed der wanhoop deed ik nog één laatste poging, onder het motto ‘wie zoekt zal vinden’.

Nu zou ik eigenlijk de spanning met tromgeroffel moeten opvoeren, maar helaas heeft deze site (nog) geen geluid en dus zal ik u niet langer in spanning houden… De aanhouder heeft gewonnen! Het bloemetje was een bloemetje van de Roze winterpostelein. U begrijpt dat ik erg blij was eindelijk te weten met welk plantje ik van doen had. Intussen heb ik nu 3 flora’s en een goede website die ik kan raadplegen, dus als het een beetje meezit moet ik nu feilloos alle foto’s die ik maak voor de rubriek ‘wilde bloemen’ kunnen benoemen. In ieder geval zal ik vannacht rustig kunnen slapen nu het bloemetjes mysterie is opgelost.

About the Author

Elmar

0 Reacties

  1. lybgbnu

    fqUgNN eukubygftguf

  2. Siobhan

    Geheel eens met ron Rozen !!!! Van Uhm is gecihsft!!!! EIGEN SCHULD DIKKE BULT!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)